Winkelmand

Het belang van natuurlijke verzorgingsproducten

By Geen categorie

Het belang van natuurlijke verzorgingsproducten:
natuurlijk versus kunstmatig

parabenen vrijParabenen vrij! Zonder SLS/SLES; 0% parabenen, PEG’s, kleurstoffen; 100% Natuurlijk; Geen petroleum, kunstmatige kleurstofffen of ftalaten; 98% Biologisch.
Tegenwoordig lees je steeds meer van dit soort kreten op verzorgingsproducten.
Maar wat wil dit nu eigenlijk zeggen?

Voorheen keken we nauwelijks naar de ingrediënten van onze producten. De ingrediënten op de etiketten zijn ook voor de doorsnee consument nauwelijks te ‘verstaan’. Een voorbeeldje: PEG120 Methyl Glucose, Dimeticone, C11-C15 Pareth-7, PEG 12, 1,2- Hexanediol. Het lijkt wel hogere wiskunde.

Maar tegenwoordig beginnen wij ons steeds meer te verdiepen in de producten die wij kopen en gebruiken. Uit verscheidene studies is namelijk gebleken dat een aantal synthetische (kunstmatige, niet natuurlijke) stoffen* een schadelijk effect kan hebben op onze gezondheid. En dát willen we natuurlijk niet. Consumenten worden zich steeds bewuster van de mogelijke negatieve gevolgen en maken zo steeds meer bewuste keuzes. Een aantal synthetische stoffen zou zelfs ernstige negatieve effecten hebben. Zowel voor het milieu als voor ons zelf. Zo zou een aantal synthetische stoffen in verzorgingsproducten kankerverwekkend zijn, huidproblemen veroorzaken, voor haaruitval zorgen en de hormoonhuishouding verstoren (verminderde vruchtbaarheid en ontstaan van kanker) met alle gevolgen van dien.

Welke stoffen in cosmetica?

chemische ingredienten cosmeticaLaten we eerst een aantal veel omstreden stoffen vertalen en toelichten:

 • SLS/SLES, Sodium Laureth/Lauryl/Acetyl Sulfate (sulfaten), doel: shampoo te laten schuimen (zou mogelijk huidirritatie/haaruitval veroorzaken)
 • Siliconen, vaak aangeduid als Dimeticone (stoffen die eindigen op -icone), doel: doorkambaarheid, glans en handelbaarheid van het haar verhogen en kan verdere beschadiging van het haar voorkomen (mogelijke verstoring van het immuunsysteem)
 • Parabenen (stoffen die eindigen op -benen) oftewel conserveermiddelen, doel: de groei van bacteriën, schimmels en gisten tegen te gaan waardoor een verzorgingsproduct langer houdbaar is (zou de hormoonhuishouding verstoren)
 • Phenoxyethanol, oftewel conserveermiddel, doel: de groei van bacteriën, schimmels en gisten tegen te gaan waardoor een verzorgingsproduct langer houdbaar is (zou allergieën veroorzaken en leiden tot vruchtbaarheidsproblemen)
 • PEG’s: Polyethyleen Glycol, doel: emulgator. Bij de productie van deze stof kan er 1.4-dioxaan ontstaan (giftig, kan kankerverwekkend zijn)
 • Ftalaten, ook wel eens aangeduid als DEP, doel: stabilisator voor synthetishe geuren (parfums) in producten (lekker ruiken van je shampoo) of als weekmaker voor het product of de verpakking (mogelijke verstoring hormoonhuishouding en zou kankerverwekkend zijn)
 • EDTA, Ethyleendiaminetetra-azijnzuur, doel: stabilisator (slecht voor het milieu)
 • Kunstmatige kleurstoffen, vaak aangeduid als FD&C of D&C gevolgd door een kleur en een nummer, doel: je haar er ‘mooi’ uit te laten zien (zou o.a. allergieën veroorzaken en kankerverwekkend zijn)

Waarom zitten er synthetische ingrediënten in cosmetica?

natuurlijke cosmetica ingredientenAlle (haar)verzorgingsproducten moeten voldoen aan de eisen uit de Europese Cosmeticaverordening. Producten worden getoetst op veiligheid en mogen geen schadelijke gevolgen hebben voor onze gezondheid. Daarnaast worden producten onafhankelijk getoetst door een internationale groep wetenschappers, het ‘Scientific Committee on Consumer Safety’ (SCCS), aangewezen door de Europese commissie. Echter is er een groeiend aantal partijen en instanties (ook buiten de EU) die aangeven dat deze onderzoeken niet volledig zijn en niet ver genoeg gaan. Zij beweren dat een aantal synthetische stoffen in verzorgingsproducten wel degelijk kwaad kan.

 

 

Natuurlijke Cosmetica kopen

Wat we weten is dat er in ieder geval een stevige discussie is over de huidige aanwezige synthetische stoffen in cosmetica. En steeds vaker worden dezelfde omstreden stoffen weer ter discussie gesteld. Ook is er nog een hoop onduidelijk over het lange termijn effect bij langdurig en intensief gebruik van verzorgingsproducten die allerlei synthetische stoffen bevatten. Daarnaast heeft ons milieu er ook nog onder te lijden.

Omdat steeds meer kunstmatige stoffen in een negatief daglicht zijn komen te staan, maken fabrikanten ook misbruik van de huidige tendens door steeds meer van dit soort misleidende slogans te gebruiken. Nu kan er wel groot op de verpakking staan dat er geen siliconen aanwezig zijn maar dan kunnen er wel andere mogelijke schadelijke stoffen inzitten! Let dus goed op en lees het etiket. Toch nog onduidelijk? Met Google kom je al een heel eind…

Uit de afgelopen jaren is gebleken dat een aantal synthetische stoffen gewoon vervangbaar is door natuurlijke ingrediënten. En nog net zo lekker ruiken en nog net zo goed schuimen…dus wat mij betreft: laat die potentiële ziekmakers staan en ga voor een verzorgingsproduct met zoveel mogelijk natuurlijke (biologische) ingrediënten! Uit eigen ervaring kan ik stellen dat er ook nog eens hele goede natuurlijke (haar) producten op de markt zijn, zelfs vele malen beter dan de grote bekende merken. En veel minder agressief voor je huid en haar.

Nu kunnen natuurlijke ingrediënten natuurlijk ook irriterend zijn (als je allergisch bent voor een bepaalde bloem of plant) maar dit kan nooit zo erg zijn als de mogelijke ernstige gevolgen van synthetische stoffen in verzorgingsproducten.

…Go pure, go for nature!

Wil je zorgvrij zijn? Ga voor puur natuur!
Neem eens een kijkje bij onze eerlijke en natuurlijke producten, zoals natuurlijke deodorant of natuurlijke mondwater.
Kijk op onze andere website voor biologische shampoo.

 

*Alle stoffen zijn chemisch. Echter is de oorsprong van natuurlijke stoffen te vinden in de natuur en worden synthestische stoffen kunstmatig gefabriceerd door de mens
** Deze blog is geschreven op noot van Lucette van der Est, een aanhanger en promotor van natuurlijke verzorging.

 

Natuurlijke Cosmetica

By Product informatie

Natuurlijke Cosmetica

natuurlijke cosmeticaWe worden ons steeds meer bewust van onze invloed op de aarde en de natuur om ons heen, en gelukkig gaan wij ook steeds vaker nadenken over de producten die wij dagelijks gebruiken, op onze huid smeren en zelfs innemen.

De vraag naar natuurlijke en biologische verzorgingsproducten is hierdoor de laatste jaren alleen maar gegroeid, en dat vinden wij fantastisch! Een einde aan onnodige giftige stoffen; eerlijke en biologische producten die met aandacht voor natuur en mens worden gemaakt.

Organische producten

Al onze cosmetica producten zijn van natuurlijke en organische afkomst, waarbij ook wordt gekeken naar eerlijke werkcondities en het liefst zo duurzaam mogelijke materialen. Veel van onze producten zijn verpakt in biologisch afbreekbare verpakkingen en ook ons vervoer en transport is zo groen mogelijk ingericht.

Natuurlijke Deodorant

Dagelijks gebruik jij deodorant, maar weet je eigenlijk wat jij op je lichaam aanbrengt?

Met onze natuurlijke deodorant van het merk JASON kun je het met gerust hart gebruiken. We hebben ze in diverse soorten:

 • Natuurlijke Lavendel Deodorant –> Heeft een kalmerende werking
 • Natuurlijke Aloe Vera Deodorant —> Verzacht de huid
 • Natuurlijke Abrikoos Deodorant –> Voedt de huid
 • Parfumvrije Deodorant –> Geschikt voor de gevoelige huid

 

Natuurlijk Mondwater

By Product informatie

Natuurlijk mondwater JASON kaneel healthy mouthJe tanden zijn een belangrijk onderdeel van je uiterlijk, en uiteraard speelt een goede verzorging van je mond en tanden hier een grote rol in.

Veel mensen spoelen daarom elke dag hun mond met mondwater om bacterien en tandplak te gaan. Wat weinig mensen echter weten is dat veel mondwater gifstoffen bevat die niet alleen bacterien in je mond doden, maar nadelige effecten hebben op de rest van je lichaam.

Gelukkig zijn er ook alternatieven van natuurlijke producten, zonder chemische en bijtende stoffen.
Neem eens een kijkje naar ons natuurlijk mondwater, zonder alcohol, zonder sacharine en alleen maar natuurlijke ingredienten

 

Overmatige haargroei

By Product informatie

Overmatige haargroei is voor veel mensen een lastig probleem. Het kan vrijwel overal op het lichaam voorkomen, op het gezicht, de armen, de rug, de borst enzovoorts.

keramene

Het product Keramene is speciaal ontwikkeld om te veel haargroei tegen te gaan, en ervoor te zorgen dat je minder haar op vervelende plekken krijgt.
De sterke punten van Keramene:

 • Gaat overmatige haargroei tegen
 • Werk op hele lichaam
 • Borst, bovenlip, rug, benen, armen.
 • Makkelijk in gebruik
 • Verzorgt de huid
Laden...